Stappenplan nieuwbouwwoning kopen

Je hebt besloten dat je wilt verhuizen naar een nieuwbouwwoning! Je kent de voordelen van een nieuwbouwwoning, en dat lijkt je wel wat. Maar hoe anders is het proces rondom nieuwbouw kopen en welke stappen doorloop je allemaal? Na het doornemen van dit stappenplan ben je volledig geïnformeerd.

 • 1. Oriënteren en budgetteren

  Je zoektocht start met weten hoeveel het huis mag kosten. Wij adviseren je om een online hypotheekberekening uit te voeren op onze financieringspagina, maar beter is een vrijblijvend hypotheekgesprek aan te vragen. Zo weet je wat je budget is en kun je gericht gaan zoeken naar een nieuwbouwhuis.

 • 2. Bepaal je overwaarde

  Heb je een koopwoning en wil je weten wat je huis waard is of hoeveel overwaarde je hebt? Maak dan een afspraak voor een gratis waardebepaling. Als je weet hoeveel overwaarde je hebt, kan de hypotheekadviseur je gericht advies geven over hoeveel hypotheek je kunt krijgen en wat je dus kunt kopen.

 • 3. Start je zoektocht

  Nu je weet hoeveel geld je te besteden hebt, kun je gericht zoeken naar jouw nieuwe droomhuis. Bepaal waar je wilt wonen en welk type huis je het meest aanspreekt. Boekholt nieuwbouwspecialist heeft een groot aantal nieuwbouwprojecten in verkoop of in voorbereiding. Bekijk het nieuwbouwaanbod op onze website of maak een afspraak en hoor wat de adviseurs je kunnen bieden.

 • 4. Droomhuis gevonden; schrijf je in!

  Droomhuis gevonden? Schrijf je in op de projectpagina als geïnteresseerde, dan word je op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen en ontvang je bericht als de verkoop start. Als de verkoop is gestart, kun je (digitaal) jouw inschrijving indienen en voorkeurswoningen opgeven. Noteer zoveel voorkeuren als mogelijk, dan maak je meer kans. Na de sluitdatum hoor je of je een woning toegewezen hebt gekregen. Het kan voorkomen dat je niet wordt ingeloot en op de reservelijst komt.

 • 5. Je bent ingeloot

  Wat leuk! Je hebt een optie gekregen op een van de bouwnummers van jouw voorkeuren en bent uitgenodigd voor een gesprek. Onze nieuwbouwadviseur vertelt je alles over het nieuwbouwproject, de woning, de meerwerkopties, de omgeving en waar je zoal rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwbouwhuis. Wat staat je te wachten? Hoe ziet het proces er verder uit? We leggen alles uit.

 • 6. Nadenken en onderzoeken

  Binnen de afgesproken termijn blijft het huis voor je gereserveerd. Denk goed na of het huis bij je past. Gebruik deze termijn ook om een afspraak met een van onze financieel adviseurs van Scherp financieel advies te maken. Onze hypotheekadviseurs zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en hebben jarenlange ervaring in het afsluiten van nieuwbouwhypotheken.

 • 7. Ondertekening van de koop- en aannemingsovereenkomst

  Als je besloten hebt dat je het huis wilt kopen, plant onze adviseur een tekenafspraak met je in. Tijdens deze afspraak neemt de adviseur alle artikelen van de koopovereenkomst met je door, zodat je weet waarvoor je tekent. Na het tekenen is de koop rond!

 • 8. Regel je financiering

  Nu je hebt getekend, is het tijd om de financiering verder af te wikkelen. Hier heb je (meestal) twee maanden de tijd voor. Zodra de financiering rond is, ben je klaar voor de overdracht. Zorg ervoor dat de (eventuele) hypotheekstukken alvast bij de notaris liggen!

 • 9. Meerwerkopties

  Nadat de overeenkomst is getekend, neemt de kopersbegeleider van de aannemer het stokje van ons over. Hij of zij begeleidt je verder. Je gaat namelijk een aantal keuzes maken om de woning helemaal naar jouw wens te maken. Dat is het voordeel van nieuwbouw.

 • 10. De notariële overdracht

  Zijn alle opschortende voorwaarden vervuld? Dan start de bouw en ontvang je de hoerabrief. Je wordt uitgenodigd door de notaris om de akte van levering te tekenen. Daarmee word je eigenaar van de grond. Gefeliciteerd, je bent nu officieel eigenaar van jouw toekomstige huis!

 • 11. De oplevering

  Dit is het moment waar je naar hebt uitgekeken: je krijgt de sleutels! Controleer goed of het huis gebouwd is volgens afspraak. Laat gebreken noteren op het proces-verbaal van oplevering. De aannemer herstelt deze punten binnen een bepaalde termijn. Als de woning aan je is opgeleverd, ben jij verantwoordelijk voor de risico’s. Zorg vooraf sowieso voor een opstalverzekering. Dat is verplicht. Wil je advies over de beste en voordeligste verzekeringen? Plan ruim voor de oplevering van je woning een afspraak met een van onze verzekeringsexperts.